Regatta 2019

SY Kristina vant Åkerøya rundt

Øystein Nilsen hadde ikke mer enn hentet 1. premeien for onsdagsseilasene, før han - sammen med mannskapet - satte kurs for Lillesand og Åkerøya rundt. 10 båter deltok i årets seilas, på en fantastisk varm og fin høstdag. SY Kristiana vant Norlys lav, og var ikke snauere enn at de var raskest på korrigert tid blant kjølbåter i både stor og liten klasse. Lillesand seilforening hadde satt opp en god gammeldags, stor pokal til seierherren, som Øystein nå må rydde plass til. Vi gratulerer!

ystein Nilsen

 

_______________________________________________________________________

 

Øystein Nilsen

- en rutinert og jovial skipper og idrettsmann

Tekst og foto: Geir Tufteland

  

Øystein Nilsen – 73 år ung – er en av de mest rutinerte skipperne på regattabanen i Kristiansand.  Han har i alle år levd et aktivt idretts- og friluftsliv – også utenfor regattabanen – som svømmer, skiløper og kajakkpadler. Øystein seilte som 8-åring mannskap i ei seilsjekte, og fikk sin første seilbåt – en BB11 – i 1972, 28 år gammel.  De siste årene har han seilt en Omega 34.

Øystein har vært - og er - en dyktig seiler og lagleder, som opp gjennom årene har deltatt i svært mange regattaer. Ofte har han, sammen med sitt mannskap, vært raskest av alle rundt banene. For et par år siden byttet han Omegaen ut den litt mindre 29 fot lange Albin Alpha - SY Kristina. Og fortsatt hevder han seg bra i feltet; 16. september seilte han den tradisjonsrike seilasen Åkerøya rundt, i regi av Lillesand seilforening, og endte på 2. plass av 16 båter!

Oystein Nilsen

Øystein

 

Løping og en nær-døden-opplevelse

I yngre år var Øystein en aktiv terrengløper, med 3-4 lange turer pr. uke. Favoritt-turen var fram og tilbake til en lokal skogsknaus - Kulia. Men, en ettermiddag han løp innover mot Kulia, ble nesten fatal. Han gikk gjennom en grop på en islagt myr, og brakk beinet tvert av. Alene i skogen – mange år før mobiltelefonen var oppfunnet - med våte klær, ville han fort bli kald. Øystein valgte da å krype med store smerter 2-2,5 kilometer, med det brukne benet hengende etter seg. Det berget nok livet hans. Han kom frem til folk etter ca. 3 timer. Hans far og kameraten hans bygde en stein-varde på stedet hvor beinet brakk, og varden er den dag i dag merket av på Kulia-kartet.

 

Lærergjerning

Øystein var lærer i grunnskolen gjennom 36 år. Parallelt underviste han i 1/3 stilling ved Kristiansand lærerhøyskole i 25 år. Han har også vært svømmelærer for barn i Vågsbygd i perioden 1966-2008, gjennom 42 år, og lærte bortimot 4000 barn å svømme i denne lange perioden! Han kjenner svært mange kristiansandere. Øystein ikke bare ser og husker ansikter, han går inn for å huske navnet. Det er kanskje mange lærere som har denne egenskapen, men relativt få av dem som husker svært mange av elevenes navn flere år senere.

 

Ski og sykler

De siste årene har Øystein arbeidet på Vågsbygd Sport 10-15 timer pr. uke. Mange har hatt stor glede av den store kunnskapen han har om ski, skismøring og skiteknikk. Han er nærmest en institusjon i seg selv på Vågsbygd senter når snøen har lagt seg om vinteren. Om sommeren er det annet sportsutstyr som gjelder. Han klargjør blant annet nye sykler.

 

Padling

Øystein er i dag bosatt på Andøya sammen med ektefelle. Samvær med nær familie er viktig for ham. Han drar 2-3 ganger i uken på turer i kajakken med en av, eller begge, brødrene. Hver tur kan vare opp mot 2 timer. I tillegg kommer kajakkturene han gjennomfører alene. Bare i år har Øystein padlet rundt 1000 nautiske mil. Det tilsvarer mer enn seks ganger tur/retur Kristiansand-Hirtshals!

 

Urverk

På fritiden - når han ikke er i bevegelse – kan han sitte bøyd over gamle urverk. Hans far Jacob Nilsen var nemlig urmaker, og Øystein var støtt og stadig i butikken da han var ung. Her snappet han opp kunnskap og teknikker. Den ene broren overtok praksisen, men Øystein fikk deler av verktøyet etter faren. Han påtar seg nå – skal vi si tidvis - enkle reparasjoner, og rensing av urverk som har gått i stå, eller sviver litt for sent.

 

Øystein, noen spørsmål;

- Hvilket utbytte har du av regattaene på onsdagene?

Jeg har glede av å treffe mannskapet og seile sammen. Det er også flott med sosiale samlinger på brygga etter regattaene, hvor man treffe seilere fra andre båter.

 

- Hva gir seilglede?

En velholdt seilbåt, som utnytter vær og vind.

 

- Du har i alle år vært en racer på ski. Hvor mange ganger har du gått Sesilåmi og Hovden Tour? 

26 deltagelser i Sesilåmi - og alle år i Hovden Tour så langt.

 

Oystein Nilsen med mannskap

Øystein med mannskap i Cockpiten til SY Kristina. Fra Venstre; Per Gunnar Østervold, Øystein Nilsen, Ingrid Wirsching, Per Otto Andreassen

 

- Du er også kjent for å ha godt humør, og at du er generøs med godord til andre. Omegaen som du hadde tidligere, bar navnet Goodwill.

Det er bedre å si noe godt framfor masse negativt. Å lete etter det gode hos andre - det er et viktig imperativ for meg.                                        

-Øl eller vin?

Da blir det nok Farris. Jeg er avholdsmann, selv om jeg en gang vant en vinkaraffel i en regatta.

 

- Og bøker, en av landets aviser er veldig opptatt av hvilke bøker folk har på nattbordet. Skal vi forsøke oss på den?

Jeg leser normalt ikke på senga, men det hender jeg leser i Bibelen. Ellers har jeg - i ikke altfor fjern fortid - lest flere av bøkene til Jan Guillou og Jo Nesbø, og hatt sansen for dem.

 

- Kan du gi ett eller to morsomme glimt fra historikken i seilforeningen.

Jeg er takknemlig for alle årene i styret og husstyret. Vennskapet som er skapt, er utrolig bra, og det gir glede hver gang jeg møter unge og gamle seilvenner.

 

- Litt skipperfilosofi. Hva legger du vekt på under seiling?

Seiltrimming, analyse av strøm, og vind, samhold, ingen skjeve ord i båten. Masse glede!

 

 

 

 


Del denne siden:

Del på Facebook Del på Twitter Del på LinkedIn

Postadresse:

Vågsbygd Seilforening
Boks 5625 Voiebyen
4677 Kristiansand

Kontakt:

Telefon: 38 08 79 49
Generelle henvendelser: post@vsf.no
Påmelding til kurs: post@vsf.no

 
Innhold © Vågsbygd Seilforening - Webdesign © 2013-2020 av Web Norge
Logg inn/ut | Søk i websidene